Gebruikerslogin

Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam. In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed.

De diagnose wordt gesteld na een labo-onderzoek van twee bloedafnames. Een vingerprik is niet geschikt om de diagnose te stellen. De diagnose gebeurt door de huisarts. 

Er zijn verschillende types diabetes. Type 1 en type 2 diabetes zijn de meest voorkomende vormen. Een tijdelijke vorm van diabetes die kan optreden in de zwangerschap, is zwangerschapsdiabetes.

Een goede behandeling en opvolging is noodzakelijk om de verwikkelingen zoals hart- en vaatziektes, verminderd zicht of voetproblemen te voorkomen.

Wanneer de bloedsuikerspiegel veel te laag (hypo) of te hoog (hyper) komt te liggen, kan dit meteen voor problemen zorgen.

De patiënt kan zijn bloedsuikerspiegel controleren met een glucosemeterDit toestel en bijhorende strips en lancetten worden gedeeltelijk terugbetaald door mutualiteiten. 

 

Meer info: www.diabetes.be