Gebruikerslogin

Halt2diabetes

In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen opgespoord en begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico gericht aan te pakken. Dit project loopt in opdracht van de Vlaamse overheid en in nauwe samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven, Domus Medica, lokale zorgverleners, apothekers, lokale besturen, Logo Leieland en het LMN Zuid-West-Vlaanderen.

In de geïntegreerde HALT2Diabetes strategie wordt een internationaal gevalideerde tweestapsstreening, met de FINDRISC diabetes risicotest als eerste stap, gebruikt bij 45-plussers. Deze vragenlijst kan worden afgenomen in de huisartsenpraktijk maar wordt ook breed verspreid via de community. Aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwd en geautomatiseerd protocol wordt dan aan verdere cardiometabole risicoprofilering gedaan door de huisarts. Personen geïdentificeerd met een duidelijk verhoogd risico krijgen toegang tot de nodige leefstijlbegeleiding. 

 

Materialen

Bekijk en download hier documenten en materialen om aan de slag te gaan met Halt2diabetes.

Gedrukte exemplaren bestellen kan via preventie@diabetes.be 

 

Gezondheidskompas wijst de weg naar gezonde leefstijl

Op 23 januari lanceerde Vlaams minister Jo Vandeurzen het Gezondheidskompas (www.gezondheidskompas.be). Via het Gezondheidskompas kan je online een aantal vragen over jouw gezondheid en leefstijl invullen.

In een aantal gevallen zal je achteraf het advies krijgen om naar jouw huisarts te gaan. Personen ouder dan 45 jaar krijgen ook een gedetailleerde score voor hun risico op type 2 diabetes.

In het kader van HALT2Diabetes (www.HALT2DIabetes.be) kunnen huisartsen in deze regio deelname voorschrijven aan “Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing”, rookstopbegeleiding en Bewegen op Verwijzing. Het nieuwe aanbod “Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing” en de extra ondersteuning voor zorgverleners wordt opgestart vanaf maart 2019 in deze eerste 2 regio’s en wordt dan progressief uitgebreid over gans Vlaanderen. Het bestaat uit verschillende groepssessies, onder begeleiding van een diëtist(e), om praktijkgericht aan de slag te gaan met eetgewoonten en hoe gezonder te eten. Deze groepssessies zijn gratis op verwijzing door de huisarts. 

Blijkt uit de risicobevraging en jouw onderzoeken bij de huisarts dat je risico op diabetes type 2 wel degelijk is verhoogd? En wil je graag deelnemen aan de “Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing” die vanaf april 2019 worden georganiseerd?

Via deze link kan u een overzicht vinden van de groepssessies in de startregio. 

 

Hoe deelnemen als zorgverlener?

Als zorgverlener kan je nu al aan de slag met het Gezondheidskompas of je kan je voorbereiden op de eerste screeningsgolf die we naar aanleiding van de eerste groepssessies inplannen in de startregio’s (eind februari):

• Schrijf je in voor de HALT2Diabetes nieuwsbrief en krijg meer info via preventie@diabetes.be 

Exclusief voor zorgverleners werkzaam in deze startregio’s: 

  • Vraag gratis ondersteunende materialen aan: papieren diabetes risicotesten, leefstijlfolders, posters, lintmeters via preventie@diabetes.be

  • Wil je alles te weten komen  over het project? Vraag dan een gratis E-Learning account aan via preventie@diabetes.be

  • Blijf op de hoogte van eventuele navormingen of acties via de HALT2Diabetes nieuwsbrief? schrijf in via preventie@diabetes.be 

Geïnteresseerd als diëtist in de startregio’s om je schouders onder de groepssessies te zetten? Neem contact op met preventie@diabetes.be 

Klik hier voor meer informatie.