Gebruikerslogin

Nieuws

Europese hartfalendagen

Gepost op 2 Mei door Stefanie Desmet

Begin mei vinden de Europese hartfalendagen plaats. In verschillende ziekenhuizen worden activiteiten georganiseerd om de bevolking te sensibiliseren rond preventie, vroegtijdige opsporing en behandeling van hartfalen.

 

Vorig jaar werd in onze regio het zorgpad hartfalen uitgewerkt. Dit bestaat uit verschillende documenten:

  • Richtlijnen rond de organisatie en de dagelijkse follow-up van de ambulante zorg voor patiënten met chronisch hartfalen: Wanneer een zorgpad opstarten? Wie ziet de patiënt en wanneer? Wanneer dient welke bloedtest te gebeuren? Wat te doen bij signalen van dreigende decompensatie? Niet-farmacologische maatregelen en aandachtspunten, te mijden / te gebruiken geneesmiddelen en streefdosissen, … 
  • Patiëntenbrochure
  • Dagboekje om o.a. het gewicht, de bloeddruk en de hartslag te registeren
  • Vormingspakket voor de verpleegkundigen

 

De documenten vindt u terug op de websites van de verschillende ziekenhuizen.

 

Het includeren van een patiënt in het zorgpad wordt bepaald door de cardioloog. Hij / zij zal dit vermelden in de ontslagbrief en de patiënt krijgt de nodige documenten mee vanuit het ziekenhuis. Zowel de cardioloog als de huisarts moeten benadrukken dat de patiënt het boekje toont aan de thuisverpleegkundige, op die manier weet ook hij / zij dat de patiënt is opgenomen in het zorgpad. Een nauwe samenwerking tussen de verschillende zorgverleners biedt een duidelijke meerwaarde in de behandeling van hartfalen. Hierdoor hopen we de prognose en de levenskwaliteit van de patiënt met hartfalen te verbeteren.

 

Heeft u vragen of wenst u dat het zorgpad wordt voorgesteld tijdens een vorming, dan kan u contact opnemen met het secretariaat van HZW: ztp@lmn-zwv.be of 056 31 30 22.