Gebruikerslogin

Updates

«
jan 2021
»
Jan 2021
Geopost op 24 apr. door

Leuven, 8 mei 2019

Hoe herken je eetstoornissen bij personen met type 1 diabetes? Welke handvatten kunnen helpen in het begeleiden van eetgedrag bij diabetes?

 

Programma

meer...
Geopost op 17 apr. door

AZ Groeninge neemt deel aan de Melinda-studie. Het is een lifestyle intervention studie bij vrouwen met afwijkende OGTT NA zwangerschapsdiabetes. Het is een multicentrische studie gecoördineerd vanuit UZ Leuven.

 

De studie bestaat uit 2 delen:

 

  1. Baseline studie: op moment van controle OGTT 3 tal maanden na bevalling worden vragenlijsten afgenomen om zo idee te krijgen over prevalentie en risicofactoren voor gestoorde glucosetolerantie na zwangerschap waarbij er zwangerschapsdiabetes was.

 

meer...
Geopost op 27 mrt. door

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Diabetes Liga op dinsdag 30 april opnieuw een terugkomdag voor diabeteseducatoren.

Deze vindt plaats in de Thomas More Hogeschool te Lier, Antwerpsestraat 99, van 9u - 16u15.

De prijs bedraagt € 45 voor professionele leden en € 75 voor niet-leden.

 

Meer informatie over het programma vindt u HIER.

meer...
Geopost op 12 sep. door

RESOC organiseert in samenwerking met LMN Zuid-West-Vlaanderen, Logo Leieland, SEL Zuid-West-Vlaanderen en W13 op donderdag 4 oktober 2018 een infoavond met als thema zorg in samenwerking.

De uitnodiging kunt u hier vinden.

Via deze link kunt u zich inschrijven.

 

meer...
Geopost op 18 jun. door

Op 20 november 2018 organiseert de BVVDV i.s.m. met Medtronic een interessante avond voor 1ste en 2de lijns- diabetesverpleegkundigen/diëtisten. Het onderwerp van deze bijscholing is: "Op weg naar de artificiële pancreas en wat leren we uit RESCUE TRIAL". Meer informatie kan u in de uitnodiging terugvinden.

 

meer...
Geopost op 6 mrt. door

De 8e editie van de opleidingsdag van de geriatrie staat in het teken van diabetes type 2. De focus ligt enerzijds op de diagnose, behandeling en complicaties , anderzijds geven we duidelijkheid en praktische info in het labyrint van de vernieuwde regels in de diabeteszorg  (voortraject, zorgtraject, diabetesconventie, diabetische voet).

 

Na de opleiding heeft iedere deelnemer een duidelijk beeld over diabetes type 2 en over het vernieuwde en  aangepaste diabetes-zorglandschap in de 1ste en 2de lijns zorg.

 

meer...
Geopost op 5 mrt. door

De Federatie Vrije Beroepen kreeg, in kader van de reorganisatie van de eerste lijn, de opdracht om modellen voor geïntegreerde praktijkvoering bij zelfstandig zorgverstrekkers uit te werken. In een eerste fase werd een inventaris van bestaande initiatieven (met speciale aandacht voor vormen waarbij een integratie bestaat tussen gezondheid en welzijn) opgemaakt.

meer...
Geopost op 13 feb. door

Je wil je graag toeleggen op de aanpak van eet- en gewichtsproblemen, maar mist hiervoor handvatten om aan de slag te gaan? Eetexpert organiseert in juni een tweedaagse basistraining rond eet- en gewichtsproblemen. Je kan je inschrijven voor één van beide dagen, of meteen profiteren van de volledige training (gelieve je wel voor elk van beide dagen afzonderlijk in te schrijven via de bijhorende inschrijvingslink). Eetexpert biedt hierbij ook toegang aan tot ondersteunende e-learnings. 

meer...
Geopost op 2 feb. door

Het éénlijn.be team, de Diabetes Liga en het Vlaams Patiëntenplatform organiseren een train-the-trainer sessie rond elektronische gegevensuitwisseling.

MEER INFO

meer...
Geopost op 12 jan. door

Wanneer u als zorgverlener uw carrière start of als er iets verandert in uw praktijk, moet u heel wat informatie doorgeven aan verschillende overheidsinstanties (FOD Volksgezondheid, RIZIV, gemeenschappen).

 

meer...
Geopost op 20 okt. door

Het is niet eenvoudig om het bos door de bomen te blijven zien op vlak van bloedsuikerverlagende medicatie. Nieuwe producten verschijnen om de haverklap op de markt. Om u als huisarts te helpen om een keuze te maken tussen geschikte orale antidiabetica voor uw patiënten, ontwikkelde het LMN een combinatieschema. Het document werd onlangds geüpdatet. Via deze link komt u bij de combinatieschema’s terecht.
 

meer...
Geopost op 10 apr. door karlien

Dr. Kathleen Claes, nefroloog werkzaam in UZ Leuven werkt aan de masterproef “zorgtraject nefrologie: evaluatie 7 jaar na implementatie”. 

Een van de onderdelen is een online bevraging van de huisartsen en nefrologen over samenwerking, eventuele rol van een verpleegkundige, verdeling van verantwoordelijkheden. 

Link naar de enquête: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAjdo7QEpjcX2DZC3Ms7iGDfsvkb7O346h8Qyp8zB6FwcsbQ/viewform?usp=sf_link

meer...
Geopost op 9 mrt. door

Op vrijdag 12 mei organiseert de Diabetes Liga een terugkomdag voor educatoren

Meer info

meer...
Geopost op 9 feb. door Karlien Lapierre

Het Vlaams Eerstelijns Overleg (VELO) organiseert op donderdag 16/03 om 14u00 een studiemoment rond vrijwilligerswerk in de eerstelijnszorg.

Het uitgewerkt programma en praktische informatie vindt u in bijlage

meer...
Geopost op 3 feb. door

De Vlaamse en Franstalige beroepsverenigingen van diëtisten, VBVD en UPDLF, organiseren naar jaarlijkse traditie de Week Van De Diëtist van 20 – 26 maart 2017.

 

In de Week van de Diëtist willen de beroepsverenigingen duidelijk maken dat de diëtist opgeleid is om betrouwbaar advies te geven over voeding in een gezonde leefstijl. En dat voor elke leeftijd. En in elke situatie. De diëtist luistert en geeft advies op maat, aangepast aan de behoefte van de zorgvrager.

 

meer...
Geopost op 25 nov. door

Naar aanleiding van de nieuwe richtlijn Diabetes Mellitus type kreeg de Gezondheidsgids van Domus Medica een update. Een belangrijke aanpassing in het diabetesluik is de aanbeveling van de Findrisc-vragenlijst als screeningsinstrument. De vragenlijst in de Gezondheidsgids werd hieraan aangepast, evenals de handleiding zelf en de verwerkingsmodule.

meer...
Geopost op 31 okt. door

Op zondag 20 november organiseert de Diabetes Liga hun jaarlijkse wandeling in het kader van werelddiabetesdag. 

 

Start: Sportcentrum Ter Muncken - Doorniksesteenweg 226 in Avelgem

 

Vertrek: vrije start tussen 8u en 15u, groepswandeling om 14u30

 

Parkeergelegenheid: ruime parkeergelegenheid in de buurt

 

Afstanden: 3 lussen

  • afstanden: 6,7km - 6,8km - 6,9km

  • de lus van 6,7km (de "Joost-Deseyn-lus")

meer...
Geopost op 7 okt. door Karlien Lapierre

Sinds 1 oktober moet elke podoloog in het bezit zijn van een erkenning om het beroep uit te oefenen.

Op de website van Zorg en Gezondheid vindt u meer info over de erkenning als podoloog: https://www.zorg-en-gezondheid.be/de-erkenning-als-podoloog

meer...
Geopost op 12 aug. door Karlien Lapierre

Bericht van Menarini diagnostics

GlucoMen areo glucosemeter is opgenomen in de lijst van terugbetaald materiaal binnen het zorgtraject diabetes. 

Meer info kan u hier vinden. 

meer...
Geopost op 4 aug. door

Op zondag 11/09 gaat het eetfestijn van de Diabetes Liga afdeling Kortrijk door. Iedereen is welkom in de Wieke (Wiekeplein 1, 8540 Deerlijk).

 

Aperietief vanaf 11u

Stoverij met frietjes en groentjes OF warme Noorse zalm met kreeftensaus en groenten

Volwassnen: € 15

Kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar: € 8

meer...
Geopost op 11 jul. door Karlien Lapierre

 Beste huisarts,

 
Als laatstejaarsstudent Farmaceutische Wetenschappen aan de universiteit van Antwerpen zou ik u in het kader van mijn masterthesis 'Farmaceutische zorg bij nierinsufficiëntie' willen uitnodigen een aantal vragen te beantwoorden.

In deze anonieme enquête (max. 5 min) wordt er gepeild naar uw mening en ervaringen betreft medicatiebewaking bij patiënten met een verminderde nierfunctie, de beschikbaarheid van de nierfunctie in de officina-apotheek en uw contact met de apotheker over de nierfunctie van de patiënt.

meer...
Geopost op 29 feb. door

Doelgroep: Diabetesverpleegkundigen en diabeteseducatoren, een basiskennis over diabetes wordt verwacht

 

Praktisch: 12, 19 en 26 april van 20 tot 22 uur (onthaal met broodjes vanaf 19u30) in Auberge du Pecheur Pontstraat 41, 9381 Deurle (Sint-Martens-Latem)

 

Kostprijs: Leden NVKVV betalen 15 euro, niet-leden NVKVV betalen 30 euro (voor de ganse cyclus), niet-leden inclusief lidmaatschap NVKVV: 90 euro.

 

meer...
Geopost op 3 feb. door Karlien Lapierre

Op 1 februari 2016 wijzigde de omschrijving van de verstrekking 102852 (diabetespas).

Die wijziging leidt tot een zorgmodel voor de betere omkadering van patiënten met diabetes type 2 die zich niet laten opvolgen via een zorgtraject, of in een geconventioneerd centrum.

meer...
Geopost op 15 dec. door Karlien Lapierre

Het LMN wenst u een prettig eindejaar en een voorspoedig 2016!

 

meer...
Geopost op 28 okt. door Karlien Lapierre

Jaarlijks organiseert Diabetes Liga meerdere wandelingen op werelddiabetesdag.

In onze regio gaat de wandeling door op zondag 15 november in Avelgem.

meer...
Geopost op 15 okt. door Karlien Lapierre

Geachte zorgverleners,

meer...
Geopost op 4 aug. door Jolien Moernaut

Voor informatie omtrent de recente wijzigingen zie HIER.

meer...
Geopost op 23 jul. door

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de BVVDV een symposium. Meer info:

- Programma

- Uitnodiging voor leden

- Uitnodiging voor niet-leden

meer...
Geopost op 5 jun. door

Beste  educator, beste diëtist,

 

Wij voeren een onderzoek om een beeld te krijgen van het verschil in voedingsadviezen tussen diëtist-educatoren, diëtisten, verpleegkundige-educatoren en verpleegkundigen. 

Door middel van een online enquête willen wij jullie bevragen. De vragenlijst zal van 04/06/2015 tot en met 18/06/2015 ter beschikking openstaan op onderstaande link. 

meer...
Geopost op 30 mrt. door Karlien Lapierre

Ter info:

Terugkomdag diabeteseducatoren 

Datum: 8 mei 2015

Organisator: Diabetesliga 

Programma en meer info: http://www.diabetes.be/terugkomdag-diabeteseducatoren

meer...
Geopost op 30 mrt. door Karlien Lapierre

Ter info:

Lentesymposium Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten

Datum: 23/4/2015

Thema: ‘Voedselallergie en –intolerantie: dé epidemie van de 21ste eeuw?’

Dit symposium is opengesteld aan andere medische en paramedische beroepen.

Meer info vindt u hier

meer...
Geopost op 27 mrt. door Karlien Lapierre

Ter info:

Graag nodigen we u uit voor ons 1ste diabetessymposium voor eerstelijnseducatoren & - zorgverstrekkers.

Deze gaat door op zaterdag 25 april 2015 tussen 8u15 – 13u30 in het auditorium Kiekens van het UZ Brussel.

Het programma kan u hier terugvinden.

meer...
Geopost op 2 mrt. door

Domus Medica werkt in opdracht van minister Vandeurzen actief aan een vlottere samenwerking tussen alle eerstelijnspartners om de chronische zorg nog efficiënter te organiseren. Om te kunnen evolueren naar geïntegreerde mesoniveaus lanceerde Domus Medica hiervoor proefprojecten in de verschillende provincies. De eerste analyses en inzichten vanuit deze proefprojecten zijn verzameld.

meer...
Geopost op 19 feb. door

De Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en diëtisten organiseert de week van de diëtist van 9 tot 15 maart 2015 met als thema vetten.  Jaarlijks zetten tal van diëtisten hun deuren open om het grote publiek te laten kennismaken met hun werk. Alle acties van de deelnemende diëtisten, kan u binnenkort terugvinden op de website: www.vbvd.org

 

meer...
Geopost op 9 jan. door

Sinds kort worden onderstaande nieuwe producten terugbetaald in België. Voor patiënten met een zorgtraject diabetes (ZTD) of diabetesconventie (DC) kunnen deze producten voorgeschreven worden ZONDER Bf-attest. Bij voorschrijven moet wel aan de terugbetalingsvoorwaarden voldaan zijn!

meer...
Geopost op 14 nov. door Karlien Lapierre

14 november is het Wereld Diabetes Dag. Extra aandacht gaat naar een gezond ontbijt.

Hier vindt u de richtlijnen voor een gezond ontbijt van de Diabetesliga.

 

meer...
Geopost op 5 nov. door Karlien Lapierre

Het LMN ontwikkelde een standaard type laboaanvraag voor patiënten met chronische nierinsufficiëntie.

Deze laboaanvraag werd ontwikkeld in samenwerking met lokale nefrologen.

Dit document is te vinden onder rubriek "Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie" - "Doc. voor huisarts". 

meer...
Geopost op 3 nov. door Karlien Lapierre

Bericht voor educatoren

meer...
Geopost op 31 okt. door Diabetes Liga

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Diabetes Liga rond werelddiabetesdag verschillende wandelingen. De wandelingen gaan door op zondag 16 november. In onze regio wordt de wandeling georganiseerd in Avelgem.

 

meer...
Geopost op 5 jun. door

De lokale afdeling Kortrijk van de Diabetes Liga organiseert op zondag 14 september 2014 een eetfestijn. Apertief is voorzien vanaf 11u30. Het eetfestijn gaat door in de Wieke te Deerlijk (Wiekeplein 1). De affiche kunt u hier openen.

 

meer...
Geopost op 21 mei. door Sara Defreyne

Huis voor Gezondheid vzw (LMN Brussel) geeft een overzicht van de verschillende EMD handleidingen.
Dit kan u als huisarts helpen uw weg te vinden in uw Elektronisch Medisch Dossier.

meer...
Geopost op 21 mei. door Stefanie Desmet

Voor meer informatie, klik hier

meer...